Det gick snabbt från 15 till uppåt 20 grader i vattnet på eftermiddagarna i värmeböljan. Från förra helgen blev fisket också svårare, trots att det kryllar av mat för fisken. Vi har pratat runt med kollegor och Källefalls fiskodling och bilden är klar: Framförallt regnbågen blir passivare och äter mindre när temperaturen stiger snabbt. Öringen däremot fortsätter att ta vilket förvånar oss lite – vi har ju fått lära oss att regnbågen tål mer värme. Men som sagt, det är inte värmen i sig som är problemet när vi är kring 20 grader utan den snabba ökningen. Inte så konstigt kanske att det inte hugger vilt när det är 30 grader varmt på eftermiddagarna… Ändå har de flesta som är hyfsade flugfiskare fått fisk men de har kanske fått nöja sig med 2 – 3 fiskar per man på land till skillnad från tidigare under vakbonanzan då det var betydligt fler.
Några grupper råkade dessutom ut för att någon drog ner vattenflödet rejält vilket inte gjorde fisken gladare. Nu är det full fart igen och medföljande bättre fiske. Vi har ju fördelen av att alltid ha obegränsat med friskt syrerikt vatten hos oss.
Slutligen är nog vårt ekosystem inte riktigt i balans än. Vi har kopiösa mängder nattsländor och nu verkar det som fisken föredrar deras puppor snarare än vulgatorna. Det är ju inte säkert att nattsländelarvernas fiender är riktigt på plats i tillräcklig mängd. Följden är fisk som länge inriktat sig på just nattsländor och vi vet ju alla hur selektiv och noggrann fiskar kan bli när de är så fokuserade. En utmaning – men det hör till!