NORRBYSTRÖMMEN   NYHETER   BOKNING/PRIS   DAGBOK   BOENDE   FISKETIPS   KURS & KONFERENS

Fisketips
Norrbyströmmen
 

Taktik och teknik

Norrbyströmmens klara vatten belönar den som fiskar med eftertanke. Dessutom är det bitvis väldigt öppet kring strömmen och på många platser kastar du skuggor i vattnet stora delar av dagen om du står upp. Sånt brukar betyda smygfiske. Vi som kört igång det här gillar det! I andra vatten som liknar Norrbyströmmen lönar det sig oftast bättre att vänta tills man ser att fisken är aktiv än att dänga sig igenom en pool på laxmanr. Därför tillåter vi inte heller vadning. Vårt mål är att Norrbyströmmen ska inbjuda till lugn, list och kontemplation!

Fisken står ofta kring stenar, under inloppsströmmarna och på nackarna. Den kan också stå i bakströmmar, och då med huvudet mot strömmen. Därför kan det löna sig att smyga runt och fiska från flera håll. Det är också mycket trevligt, och funkar bra, att fiska i par. En av er smyger fram med ljuset/solen i rätt vinkel och dirigerar den som kastar. Tar du det lugnt så du kommer nära och har bra ljus kan du till och med se nymfen. Lyckas sen din kamrat fiska den tillräckligt nära brukar fisken ta! Uppifrån åsen mellan Homepool och Pool 2 har du mycket bra uppsikt över Homepool, eftersom du står högt ovanför vattnet, men därifrån får du inte fiska. Periodvis är fisken inaktiv. Det är då ännu viktigare att försöka finna de fiskar som rör sig, det är de som förhoppningsvis tar din imitation! De fiskarna står ofta i inloppströmmarna. Hittar du inga aktiva fiskar som äter återstår inte annat än att ta fram det grova artilleriet och hetsa till hugg - zonkers och streamers eller så fiskar du lite bredare med en flicksländenymf... Men fastna inte i tungfisket. Ser du en fisk som vakar - sätt på en meter tunn tafsspets och en liten lätt nymf eller puppa!

Slutligen, Norrbyströmmen är ett litet vatten och det är klokt att låta det vila några timmar emellanåt.
Är solen stark, ta en tupplur och vänta till kvällen!

[image] [image]

 

Flugor

Fisken skyggar ibland för stora traditionella regnbågsflugor. Bäst resultat hittils har vi haft med bruna och olivfärgade guldskallar i storlek 12 14, men även mindre nymfer har gått bra. Problemet med dessa är dock att de kräver tunn tafts för att röra sig rätt. Lös broms och lätt handlag anbefalles. Torrflugor som imiterar landinsekter samt nattsländor fungerar ibland, framförallt när det skymmer. Det finns också gott om kräftor och småfisk. Periodvis har vi fantastiska kläckningar av dag- och nattsländor och hela strömmen är full av vak, speciellt på försommaren. Fjädermygg kläcker i stort sett hela året vid lungt väder.
Förslag på basarsenal:
- Fjädermygg, puppor och torra (nästan "genomskinliga" CDC). Funkar också bra med riktigt små (16 - 18) tunna klinkhammer
- Landinsekter, harkrankar och getingar.
- Dagsländor, små gråa, gul forsslända och så danicor och vulgator när de kläcker.
- Nymfer med lätt förtyngning från små mörka till lite större haröra.
- Små nattsländor. De stora har vi inte sett så mycket av än men det kommer säkert.
- Mellanstora tunga nymfer som imiterar flicksländor och grodyngel i naturliga färger oliv - brun - svart.
- Stora tunga nymfer, gärna med gummiben som kan fiskas både långsamt nere vid botten och snabbt. Kanske fisken tror att de är kräftor?
- Zonkers och streamers som gärna kan vara fiskimitationer. Nattfiske med svarta lätta zonkers kan vara giftigt för öringen.

[image] [image]

 

Säsonger

Efarenheten är fortfarande begränsad men lite koll börjar vi få. Generellt fungerar de grunda poolerna som tänkt, dvs fisken tar mycket ytlig föda stora delar av året.

VINTER Fisken står mer koncentrerat vid inlopp och djupare partier. Både större tunga flugor som fiskas långsamt nära botten och lätta mellanstora nymfer som får driva in med strömmen under iskanten ger många hugg. Även små mörka nymfer fungerar bra.

VÅR Så fort det kommer lite värme börjar fisken vaka och tar bra på små torrflugor och nymfer.

FÖRSOMMAR Kläckningarna kommer igång på allvar och sjösandsländan som kläcker från mitten på maj till mitten på juni brukar ge ett otroligt roligt fiske. Fisken är utspridd och står och äter där strömmen sätter fart. Smyg och titta ordentligt och gå gärna bakvägen från stugan och sen på sydsidan för att störa Homepool och Pool 3 - 4 så lite som möjligt.

HÖGSOMMAR/TIDIG HÖST Slipper vi den riktiga värmen så vakar fisken bra på kvällar och mornar. Små nattsländor i skymningen är effektiva.

SENHÖST Beror mycket på vädret. Lite vind och stabilt väder brukar innebära mycket myggvak och kanonfiske. Baetis brukar kläcka hela hösten. Små flugor och långa tunna tafsar krävs. Fisken är mindre spridd och vissa delar som annars håller fisk, t ex sträckan mellan Homepool och Pool 3 där det annars alltid står några matglada fiskar är glest besatt, när maten börjar tryta.

Admin


WEBBKAMERA
Vy från lodgen

PARTNERS


Fiskeresor till Skandinavien, Ryssland och Västindien